KEK KARAMEL
Bahan-bahannya ialah:
Untuk karamel
2sb gula dimasak terus dalam loyang sehingga cair dan
ketepikan.
Untuk puding
3 biji kuning telur,
70 grm gula halus dan
1/2 sk esen
vanila
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu cair
Semuanya dipukul lembut dan tapis masukkan ke dalam karamel tadi. Ketepikan.
Untuk kek
3 biji kuning telur
135ml air dan
45ml
minyak
Semuanya dipukul sehingga gebu dan berwarna putih.
Masukkan 70gm gula castor dan pukul
lagi sehingga naik sekali ganda.
140gm tepung dan
1sk baking powder
Kedua-duanya diayak bersama ke dalam adunan telur sedikit2 dan dikacau perlahan secara kaup
balik. Ketepikan.
Pukul 6 biji putih telur hingga berbuih.
Masukkan 70gm gula
castor dan 1sk cream of tartar. Pukul dengan speed laju.
Masukkan 1/3 bhn merinque dalam adunan tepung dan kacau
secara kaup balik.
Kemudian masukkan semua
merinque dan kacau lagi.
Bahagikan adunan tepung kepada 3 bahagian dan bubuh warna.
Tuang adunan atas puding karamel tadi. Buat macam kek
minyak.
Bakar pada suhu 160 selama 1 jam
No comments:
Post a Comment