Tuesday, December 10, 2013

KEK KARAMEL

KEK KARAMEL
Bahan-bahannya ialah:
Untuk  karamel
2sb gula dimasak terus dalam loyang sehingga cair dan ketepikan.

Untuk  puding
3 biji kuning telur, 
70 grm gula halus dan
1/2 sk esen vanila
1/2 tin susu cair
Semuanya dipukul lembut dan tapis masukkan ke dalam karamel tadi. Ketepikan.

Untuk kek
3 biji kuning telur
135ml air dan
45ml minyak
Semuanya dipukul sehingga gebu dan berwarna putih.
Masukkan 70gm gula castor dan pukul lagi sehingga naik sekali ganda.

140gm tepung dan 
1sk baking powder
Kedua-duanya diayak bersama ke dalam adunan telur sedikit2 dan dikacau perlahan secara kaup balik. Ketepikan.

Pukul 6 biji putih telur hingga berbuih.
Masukkan 70gm gula castor dan 1sk cream of tartar. Pukul dengan speed laju.
Masukkan 1/3 bhn merinque dalam adunan tepung dan kacau secara kaup balik.
Kemudian masukkan semua  merinque dan kacau lagi.
Bahagikan adunan tepung kepada 3 bahagian dan bubuh warna.
Tuang adunan atas puding karamel tadi. Buat macam kek minyak.

Bakar pada suhu 160 selama 1 jam


No comments:

Post a Comment