Wednesday, November 20, 2013

KEK COKLAT LAPIS CHEESE

Resepi diambil dari Dapur Tanpa Sempadan



Bahan-bahan Kek Coklat ialah:
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1sk esen vanila
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung (saya guna minyak masak)
3sb serbuk koko
1sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder

Bahan-bahan Lapis Cheese
250 gm cream cheese
60gm gula halus
1 biji telur
1sb air
1sb tepung gandum

Cara-cara membuatnya:
Untuk Kek Coklat
1. Putar telur dan gula hingga kembang
2. Masukkan esen vanila dan garam. Putar lagi
3. Masukkan susu cair, minyak dan air panas. Putar lagi
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat sedikit
    demi sedikit.
5. Bahagikan sama banyak kepada dua bahagian

Untuk Lapisan Cheese
1. Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan licin
2. Masukkan telur dan putar hingga kembang
3. Tambah tepung dan air. Putar sebati

Untuk Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
1. Tuang satu bahagian kek coklat dalam acuan
2. Tutup dengan aluminium foil
3. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
4. Tuang adunan cheese dan sambung kukus 20 minit lagi
5. Tuang baki adunan kek coklat sambung kukus 45 minit lagi
6. Biarkan sejuk sebelum potong

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment