Resepi diambil dari Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan Kek Coklat ialah:
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1sk esen vanila
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung (saya guna minyak masak)
3sb serbuk koko
1sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder
Bahan-bahan Lapis Cheese
250 gm cream cheese
60gm gula halus
1 biji telur
1sb air
1sb tepung gandum
Cara-cara membuatnya:
Untuk Kek Coklat
1. Putar telur dan gula hingga kembang
2. Masukkan esen vanila dan garam. Putar lagi
3. Masukkan susu cair, minyak dan air panas. Putar lagi
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat sedikit
demi sedikit.
5. Bahagikan sama banyak kepada dua bahagian
Untuk Lapisan Cheese
1. Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan licin
2. Masukkan telur dan putar hingga kembang
3. Tambah tepung dan air. Putar sebati
Untuk Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
1. Tuang satu bahagian kek coklat dalam acuan
2. Tutup dengan aluminium foil
3. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
4. Tuang adunan cheese dan sambung kukus 20 minit lagi
5. Tuang baki adunan kek coklat sambung kukus 45 minit lagi
6. Biarkan sejuk sebelum potong
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment